Login / Εγγραφή νέου μέλους
www.vitamins.gr // ΠΡΩΤΑ ΣΚΕΨΟΥ. ΜΕΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ // www.vitamins.gr

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Τα όπλα της φύσης στη μάχη με τον χειμώνα

 Κάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάλογες απαιτήσεις. Όπως το καλοκαίρι έχουμε ζουμερά φρούτα, πλούσια σε νερό, για την αποφυγή της αφυδάτωσης, έτσι και τον χειμώνα υπάρχουν τρόφιμα που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που δημιουργούνται από την αλλαγή του καιρού και τους ιούς. Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιώσεων, οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για πρόληψη και καταπολέμηση των φαινομένων αυτών είναι η σωστή διατροφή. Πολλοί άνθρωποι, αγνοώντας ή αδιαφορώντας ή ακόμα και παρουσιάζοντας δυσπιστία ως προς τα άμεσα αποτελέσματα της κατανάλωσης των εποχικών αγαθών, καταλήγουν στα φαρμακεία και στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία τους τοποθετούν σε έναν φαύλο κύκλο (ίωση αντιβιοτικά, αντιβιοτικά  ίωση).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Είναι η μαγική βιταμίνη που θεωρείται πανάκεια για πολλές παθήσεις και προβλήματα, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο. Μεγάλος αντιοξειδωτικός παράγοντας που προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών, προάγει την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων, βοηθάει τη φυσιολογική αύξηση των ιστών και την ανάπλασή τους. Για τη δράση της στην προστασία από το κρυολόγημα απαιτείται ποσότητα πολλαπλάσια  της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Προτείνεται λήψη 1-3gr την ημέρα για μικρό χρονικό διάστημα που είναι προτιμότεερο να διαιρείται σε μικρές δόσεις πολλές φορές την ημέρα. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού είναι απαραίτητο να συνοδεύει τη λήψη της βιταμίνης C. Είναι προτιμότερο να λαμβάνεται ταυτόχρονα με άλλα αντιοξειδωτικά και με βιοφλαβονοειδή. Σε υπερδοσολογία αναφέρονται συχνά προβλήματα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια και ναυτία, καθώς και κράμπες, φαινόμενα που παρέρχονται μετά τη διακοπή της λήψης. Υπερβολική δόση μειώνει το pH των ούρων, άρα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού.

ΠΡΟΠΟΛΙΣ

Οι εκπληκτικές ιδιότητες της πρόπολης, αν και ήταν γνωστές από χιλιάδες χρόνια, μελετήθηκαν εκτεταμένα την τελευταία εικοσαετία. Πρόκειται για μίγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, που χρησιμοποιείται από τις μέλισσες σαν προστασία της κυψέλης από παρασιτικούς οργανισμούς και έντομα. Οι κυριότερες φαρμακολογικού ενδιαφέροντος ουσιες της είναι τα φλαβονοειδή quercetin glangin και apigenin, τερπένια και φαινολικές ενώσεις. Πολλοί παθογόνοι παράγοντες, όπως οι ιοί της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, παρουσιάζουν ευαισθησία στην πρόπολη. Πράγματι, με τη χρήση της ελαττώνεται τόσο η συχνότητα όσο και η διάρκεια των κρουσμάτων των ανωτέρω. Συνήθως χρησιμοποιείται σε μορφή βάμματος, αλλά τελευταία μπορεί να περιέχεται σε ταμπλέτες, αερολύματα, σιρόπια, στοματικά διαλύματα, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες αντιμικροβιακές ουσίες.
Παρενέργειες από τη χρήση της έχουν σπάνια αναφερθεί και είναι κυρίως αντιδράσεις Τέλος, ας ακολουθήσουμε την ιπποκρατική ρήση ότι το φάρμακο πρέπει να ωφελεί και να μη βλάπτει. Καλόν είναι να φροντίσουμε η γνώση μας γύρω από τα συμπληρώματα να είναι βαθιά και σφαιρική, ώστε να είμαστε σε θέση να προτείνουμε τον καλύτερο και ασφαλέστερο συνδυασμό.


ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΉΜΑΤΟΣ

Το κοινό κρυολόγημα είναι από τις πιο συχνές ανθρώπινες ασθένειες στον κόσμο. Περισσότεροι από 200 ιοί είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Από αυτούς οι πιο κοινοί είναι οι ρινοϊοί με συχνότητα προσβολών 30-40%, αδενοϊοί, του αναπνευστικού, ιοί της para influenza. Σε κάθε ενήλικο αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 2-4 προσβολές κάθε χειμώνα και σε κάθε παιδί 6-8. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη ταλαιπωρία, σε πολλές εργατοώρες χαμένες, αλλά ακόμη και σε θανάτους. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαστε εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε όλα τα δεινά του χειμώνα. Ας εξετάσουμε ποια συμπληρώματα διατροφής στον χώρο του φαρμακείου είναι τα πιο δημοφιλή στην πρόληψη του κρυολογήματος, αλλά και στην αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων του.

ECHINACEA

Το φυτό αυτό, ενδημικό της βόρειας Αμερικής, είναι τα τελευταία χρόνια δημοφιλέστατο για τις πραγματικά αξιόλογες ιδιότητες του. Είναι πλούσιο σε γλυκοσίδες, πολυσακχαρίτες, πολυακετυλένια, αλκάνια και φλαβονοειδή. Πληθώρα μελετών καταδεικνύουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, αντικαταρροϊκή, αλλά κύρια ενεργοποιητική του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες δείχνουν ότι ενεργοποιεί και αυξάνει τα Τ και Β λεμφοκύτταρα-εξειδικευμένα κύτταρα που καταπολεμούν τις μολύνσεις- αλλά διαθέτει και διακεκριμένη δράση ενάντια στους ιούς. Ενισχύει την κυτταρική αναπνοή και δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό χάρη στην εχινακοσίδη που περιέχει. Εντονότερη δράση έχει το φρέσκο φυτό στο σύνολο του και η πρόσφατα ξηρανθείσα δρόγη από Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea και λιγότερο από E.pallida. Συνήθως φέρεται σε μορφή βάμματος ή σε κάψουλες αποξηραμένης δρόγης. Ως προληπτικό του κρυολογήματος μπορεί να λαμβάνεται για 2 εως 3 εβδομάδες κάθε μήνα με θεαματικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση λοίμωξης η δοσολογία αυξάνεται μέχρι την αποδρομή των συμπτωμάτων. Παρόλο που θεωρείται ασφαλές, έχουν καταγραφεί ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης καταγράφηκαν μικρές τον αριθμό, αλλά σοβαρές, παρενέργειες, σε ασθενείς με ηπατίτιδα και άσθμα. Η συνεχής χρήση του μπορεί, αντίθετα από το προσδοκώμενο, να επιφέρει καταστολή του ανοσοποιητικού. Επειδή η δρόγη χρησιμοποιείται πολύ παγκοσμίως, συνιστάται μια μεθοδικότερη σπουδή των τυχόν παρενεργειών της.

GINSENG

Το φυτό Ginseng έχει κερδίσει περισσότερους από δεκαπέντε εκατομμύρια καταναλωτές στον Δυτικό κόσμο και είναι αποδεκτό ως φυσικό τονωτικό για γενική αναζωογόνηση του οργανισμού. Το Siberian ginseng έχει ιδιαίτερη δράση ως ρυθμιστικό – προστατευτικό του ανοσοποιητικού.
Περιέχει γλυκάνες, ελευθεράνες υδροξυκουμαρίνες, γλυκοσίδες. Η δρόγη έγινε αντικείμενο πολλών και μακροχρόνιων ερευνών, κυρίως από ρώσους επιστήμονες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους φαίνεται να διαθέτει ισχυρή ανοσοπροστατευτική δράση, αλλά και να μειώνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Παρόλο που σε πολλές μελέτες υπερτονίζονται οι θετικές δράσεις του, θεωρείται αξιόλογο βοήθημα. Αν και είναι ασφαλές στη χορήγηση, πρέπει να εξετάζεται με προσοχή η ταυτόχρονη λήψη του από άτομα που λαμβάνουν πολλά κλασικά φάρμακα. Έχει παρατηρηθεί ότι ίσως αναστέλλει τα ένζυμα μεταβολισμού τους και μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την βιοδιαθεσιμότητά τους.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ / ZINC   
Από τα πιο πολύτιμα μέταλλα για τη ζωή, είναι παρόν σε πάνω από 100 ένζυμα. Λόγω της σημασίας του, ερευνήθηκε από πολλούς επιστήμονες σε μακροχρόνιες και έγκυρες μελέτες υπό την εποπτεία μεγάλων ερευνητικών κέντρων. Στην αμερικανική αγορά είναι από χρόνια το πιο διαδεδομένο βοήθημα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Θεωρείται απαραίτητο για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.. εμποδίζει την ανάπτυξη των πρωτεϊνών των ιών και την είσοδο τους στα ζώντα κύτταρα, ενισχύοντας την κυτταρική μεμβράνη. Φαίνεται να επιδρά στην παραγωγή ιντερφερόνης. Ενισχύει την παραγωγή προσταγλανδινών, πράγμα που εξηγεί την ιδιότητα του να ανακουφίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Λαμβάνεται κυρίως σε παστίλιες, πολλές φορές σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Αν και η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 15 mg για το διάστημα της προσβολής απαιτούνται 100mg περίπου την ημέρα. Μεγαλύτερη δοσολογία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια ή απραισθήσεις. Εξάλλου μεγάλη συγκέντρωση ψευδαργύρου προκαλεί μείωση των επιπέδων χαλκού, στοιχείου απαραίτητου για τη σύνθεση ερυθροκυττάρων.

ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Στην αντίληψη των περισσότερων  μας, η χρήση των πολυβιταμινών είναι συνώνυμη με την ευεξία, την καλή υγεία, την αντιμετώπιση όλων των πιέσεων της σύγχρονης ζωής.
Σε έναν υγιή οργανισμό, η ισορροπημένη διατροφή είναι γενικά ικανή να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου στις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μεγάλη μερίδα του γενικού πληθυσμού όμως δεν διατρέφεται σωστά, περιστασιακά ή συστηματικά. Ηλικιωμένοι, φυτοφάγοι, αλκοολικοί, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η λήψη μιας καλής πολυβιταμίνης μία φορά την ημέρα, καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού χωρίς να επιφέρει καμία σοβαρή επιβάρυνση. Είναι λοιπόν ένας καλός, εύκολος και χαμηλού κόστους τρόπος θωράκισης της υγείας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς κινδύνους, αλλά και χωρίς συγκεκριμένη θετική δράση έναντι των χειμερινών λοιμώξεων. 

Κατηγορία
Καθημερινότητα
Κατηγορίες συμπληρωμάτων
Λίστα ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να είστε πάντα ενήμεροι.
|active³ 4.9 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης