Login / Εγγραφή νέου μέλους

Ιδιότητες Ψευδαργύρου


Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση των πρωτεϊνών και αποτελεί βασικό συστατικό πάνω από διακοσίων ενζύμων, περιλαμβανομένων του SOD και των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των πυρηνικών οξέων DNA και RNA.

Το γεγονός ότι τα οξέα αυτά είναι απαραίτητα για τη διαίρεση και επιδιόρθωση των κυττάρων δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο ψευδάργυρος για την αναπαραγωγική διαδικασία, καθώς και για την ανάπτυξη των ιστών και για την αποκατάσταση τους σε περιπτώσεις εσωτερικών ή εξωτερικών βλαβών.

Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, ιδίως άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, παρουσιάζει οριακή ανεπάρκεια ψευδαργύρου, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με υποκλινικά συμπτώματα, όπως ανορεξία, μειωμένη ικανότητα θεραπείας και ανάρρωσης, μειωμένη οξύτητα όσφρησης, γεύσης και νυχτερινής όρασης, ενώ σοβαρότερη ανεπάρκεια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (πράγμα, πάντως, όχι αρκετά συνηθισμένο), μπορεί να εκδηλωθεί με κλινικά συμπτώματα, όπως λήθαργος, νοητικές διαταραχές, έλλειψη ανάπτυξης, δερματικές αλλοιώσεις, συχνές προσβολές από λοιμώξεις και, ίσως, ανεπαρκή λειτουργία των όρχεων.

Εάν το τελευταίο αυτό αποδειχθεί αληθινό, τότε αποκτά βάση η λαϊκή δοξασία ότι τα στρείδια, μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, έχουν ευνοϊκή επίδραση στην ανδρική σεξουαλικότητα.

Μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου παρατηρούνται συχνά και στις εξής παθολογικές περιπτώσεις: αλκοολισμός, AIDS, διάφοροι τύπο καρκίνου, όπως οισοφάγου, βρόγχων, προστάτη, παθήσεις ήπατος και νεφρών, εκφυλισμός ωχρής κηλίδας, διαβήτης, κακόηθες μελάνωμα, φλεγμονικές εντερικές παθήσεις, όπως πάθηση του Crohn.

Η επεξεργασία των τροφών τις απογυμνώνει, συνήθως, από τον ψευδάργυρο που περιέχουν.

Ψευδάργυρος και ανοσοποιητικό σύστημα
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μετέχοντας σε πλήθος λειτουργίες τους συστήματος αυτού, όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα – φονείς, η ιντερλευκίνη 2 και το SOD.

Πολλές μελέτες σε ζώα και πολύ λιγότερες, μέχρι στιγμής, σε ανθρώπους έδειξαν ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου δρα κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανωμαλίες οφειλόμενες σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, όπως μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων και ανωμαλίες στη σπλήνα, το θύμο αδένα και τους λεμφαδένες, έδειξαν, σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, ότι μπορούν να αναστραφούν με τη χορήγηση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος δεν έχει άμεση αντιοξειδωτική δράση, αφού δεν μετέχει σε αντιδράσεις οξειδαναγωγής. Ενδέχεται όμως να έχει σημαντικές έμμεσες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μετέχοντας σε μηχανισμούς, όπως η σταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης ή η κατάληψη θέσεων από άλλα μέταλλα με οξειδωτική δράση, όπως ο σίδηρος.

Ψευδάργυρος και κρυολόγημα
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, λαμβάνοντας παστίλιες ψευδαργύρου κάθε δύο ώρες, από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος, μειώνεται η διάρκεια του από 8-10 σε 4 περίπου μέρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όλα τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξαφανίστηκαν μέσα σε 12-24 ώρες.

Εάν οι παστίλιες ληφθούν τη δεύτερη μέρα από την έναρξη του κρυολογήματος τα αποτελέσματα είναι και πάλι σημαντικά, αλλά σαφώς μικρότερα.

Ας σημειωθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικότερες οι παστίλιες ψευδαργύρου που λιώνουν σιγά-σιγά στο στόμα και ποτίζουν τους προσβεβλημένους ιστούς του λαιμού, από τις απλές ταμπλέτες/ κάψουλες.

Καρκίνος
Οι γνώσεις μας σχετικά με τη δράση του ψευδαργύρου, όσον αφορά τον καρκίνο, είναι ακόμα ελλιπείς και συχνά αντικρουόμενες.

Κατ΄ αρχήν, σαν ενισχυτικός του ανοσοποιητικού συστήματος, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ψευδάργυρος έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Άλλωστε, όπως προελέχθη, ορισμένα είδη καρκίνου συνδέονται με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ενώ πειράματα με τρωκτικά έδειξαν ότι η προσθήκη ψευδαργύρου στη διατροφή τους εμπόδισε την εμφάνιση καρκίνου προκαλούμενου με χορήγηση καρκινογόνων ουσιών.

Άλλες, όμως, μελέτες έδειξαν ότι μειώνοντας δραστικά τον ψευδάργυρο μειώθηκε επίσης η ταχύτητα αύξησης καρκινικών όγκων.

Το συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί είναι ότι, όντας ο ψευδάργυρος απαραίτητος για την ανάπτυξη και διαίρεση όλων των κυττάρων, είναι επίσης απαραίτητος και για την ανάπτυξη και διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, και ότι οι αντικαρκινικές του ιδιότητες έχουν κυρίως προληπτική αξία.
 
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Ο ψευδάργυρος δεν είναι τοξικός, ακόμη και για παρατεταμένο διάστημα, στις συνηθισμένες δοσολογίες, μέχρι 50mg ημερησίως. Παρενέργειες από υψηλές δόσεις ψευδαργύρου είναι στις μέρες μας αρκετά σπάνιες.

Παλαιότερα, τα  γαλβανισμένα οικιακά σκεύη μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου. Σήμερα με την χρήση αντιοξειδωτικών σκευών το πρόβλημα έχει εκμηδενισθεί.

Καθημερινή λήψη άνω των 150mg ψευδαργύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια, ζαλάδες, υπνηλία, εμετό, έλλειψη μυϊκού συντονισμού.

Ορισμένοι βιομηχανικοί εργάτες είναι δυνατόν να εισπνέουν υπερβολική ποσότητα οξειδίου του ψευδαργύρου με αποτέλεσμα τις προαναφερθείσες παρενέργειες.

Ορισμένα άτομα με ανεπάρκεια (έστω και οριακή) χαλκού δεν πρέπει να λαμβάνουν υψηλές (άνω των 50mg/ ημέρα) δόσεις ψευδαργύρου, γιατί αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω μείωση του χαλκού. Πάντως υπάρχουν και περιπτώσεις που μια τέτοια μείωση ευεργετική, όπως η νόσος του Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση) η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση χαλκού στους ιστούς.


Απαγορεύεται απολύτως, η ολική ή μερική αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο μηχανικό ή ηλεκτρονικό, καθώς και η αποθήκευση σε ηλεκτρονικής ή έγγραφης μορφής αρχείο, κειμένων και πληροφοριών που παρέχονται στις ιστοσελίδες του www.vitamins.gr  (Νόμος 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει)   /  Copyright © 2004 Β. Καλούτσας  /  Copyright ©  2006  www.vitamins.gr  

Κατηγορία
Καθημερινότητα
Κατηγορίες συμπληρωμάτων
Λίστα ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να είστε πάντα ενήμεροι.
|active³ 4.9 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης