Login / Εγγραφή νέου μέλους

Ιδιότητες Καλίου


Το κάλιο είναι ένα μέταλλο στο οποίο συχνά δεν αποδίδεται η πρέπουσα σημασία. Εν τούτοις, είναι καθοριστικός ο ρόλος του για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και ιδίως του καρδιαγγειακού συστήματος. Άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι είναι το μέταλλο που βρίσκεται σε μαγαλύτερη ποσότητα εντός των κυττάρων δείχνει την εξαιρετική σημασία του. Ειδικότερα:

Το κάλιο βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών και στην πρόληψη εγκεφαλικής συμφόρησης (εγκεφαλικού επεισοδίου). Ρυθμίζει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών δια μέσου της κυτταρικής μεμβράνης, μια λειτουργία που εξασθενεί με την πάροδο των ετών, με πιθανή συνέπεια προβλήματα, όπως αίσθηση αδυναμίας και ληθάργου. Σε συνεργασία με το νάτριο, το κάλιο ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος.

 Μπορεί να διαφυλάσει ή να αποκαθιστά την κανονική λειτουργία των νευρικών, καρδιακών, μυϊκών και σκελετικών κυττάρων.

Βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης, ιδίως αν συνδυαστεί με χαμηλή πρόσληψη νατρίου (που προέρχεται κατά 95% από το μαγειρικό αλάτι). Στη σύγχρονη διατροφή η αναλογία κάλιο/νάτριο είναι 1:1 ή και μικρότερη, πράγμα που προδιαθέτει σε καρκίνους και καρδιαγγειακές παθήσεις ( Canc Det Prev, 1991, 14:563-5). Σε μια υγιεινή διατροφή η αναλογία κάλιο/νάτριο θα πρέπει να είναι πάνω από 5:1 ( 5 μέρη κάλιο προς 1 μέρος νάτριο). Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, το κάλιο προστατεύει από βλάβες των νεφρών που προέρχονται από υψηλή πίεση, ακόμη και όταν δεν κατορθώνει να ομαλοποιήσει την πίεση. Το κάλιο είναι πιθανόν να βοηθάει στην ακμή, στις αλλεργίες και στην επούλωση των εγκαυμάτων.

Τέλος το κάλιο λαμβάνει μέρος σε σειρά ζωτικών λειτουργιών, όπως η μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο, η έκκριση ορμονών, διάφορες ενζυματικές αντιδράσεις. Αξίζει, να αναφέρουμε μια εντυπωσιακή για τα αποτελέσματα της μελέτη με πειραματόζωα (αρουραίους). Τα ζώα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην 1η ομάδα δόθηκε τροφή που ευνοούσε την πρόκληση εγκεφαλικής συμφόρησης, μαζί με συμπλήρωμα καλίου, ενώ στην 2η ομάδα δόθηκε η ίδια τροφή, χωρίς το συμπλήρωμα.

Μετά από 17 εβδομάδες οι θάνατοι στην 1η ομάδα ήταν 2%, ενώ στην 2η ομάδα 83%. Ακόμη και στην περίπτωση ζώων από τις δύο ομάδες που είχαν την ίδια πίεση αίματος, τα ζώα από την 1η ομάδα είχαν 7 φορές μικρότερη θνησιμότητα. (“Hypertension, Syppl I, May 1985)

 

 Σημείωση: είναι συνηθισμένη η απώλεια καλίου που προκαλούν ορισμένα φάρμακα, κυρίως διουρητικά, με εκδήλωση συμπτωμάτων, όπως κράμπες, μυϊκή αδυναμία, ακανόνιστοι χτύποι καρδιάς, νευρικές διαταραχές.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Το κάλιο μπορεί να εμφανίσει τοξικότητα στις πολύ υψηλές δοσολογίες τον 18g (18.000mg) ημερησίως. Εν τούτοις δοσολογίες άνω των 300mg ημερησίως είναι καλό να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του θεραπευτού. Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίσουν τοξίκωση από κάλιο.

Απαγορεύεται απολύτως, η ολική ή μερική αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο μηχανικό ή ηλεκτρονικό, καθώς και η αποθήκευση σε ηλεκτρονικής ή έγγραφης μορφής αρχείο, κειμένων και πληροφοριών που παρέχονται στις ιστοσελίδες του www.vitamins.gr (Νόμος 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) / Copyright © 2004 Β. Καλούτσας / Copyright © 2006 www.vitamins.gr 

Κατηγορία
Καθημερινότητα
Κατηγορίες συμπληρωμάτων
Λίστα ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να είστε πάντα ενήμεροι.
|active³ 4.9 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης