Login / Εγγραφή νέου μέλους

Ιδιότητες Ασβεστίου


Το ασβέστιο είναι το στοιχείο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο ανθρώπινο σώμα. Το 99% αυτής της ποσότητας βρίσκεται στα κόκαλα και τα δόντια, όμως και το υπόλοιπο 1% που κατανέμεται στα νεύρα, στους μυς και το αίμα παίζει σπουδαιότατο ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς, στη πήξη του αίματος, στην υγεία των αγγείων, στην αποθήκευση και απελευθέρωση των ορμονών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ασβέστιο φαίνεται να μειώνει την υψηλή πίεση και να ελαχιστοποιεί την απώλεια οστικής μάζας από τα οστά των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, το αρκετό ασβέστιο στον οργανισμό προστατεύει τα οστά και τα δόντια από τη συσσώρευση μολύβδου, ενός πολύ τοξικού μετάλλου. Λαμβανόμενο το ασβέστιο μαζί με βιταμίνη D φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος και ορθού εντέρου.
 Οι φυτοφάγοι, εάν δεν τρώνε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι δυνατόν να έχουν χαμηλά επίπεδα από ασβέστιο, όχι μόνο γιατί στερούνται μιας πλούσιας πηγής του μετάλλου, αλλά και γιατί η διατροφή τους είναι συνήθως πλούσια σε οξέα(φυτικό, οξαλικό) που ενώνονται με το ασβέστιο και μειώνουν την απορρόφηση του.
 Άτομα που αποφεύγουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω έλλειψης του ενζύμου λακτάση και της συνακόλουθης δυσανεξίας, βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν έλλειψη από ασβέστιο, εάν δεν διατρέφονται με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ή δεν λαμβάνουν συμπληρωματικά ασβέστιο.
 Όλες οι ηλικιακές ομάδες δεν συγκρατούν το ίδιο καλά το ασβέστιο που περιέχουν οι τροφές. Τη μεγαλύτερη απορρόφηση έχουν τα βρέφη (60%), ενώ σε άτομα μεγάλης ηλικίας το ποσοστό απορρόφησης μειώνεται δραματικά.
 Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου είναι το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D, η ανεπάρκεια υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, η καθιστική ζωή, ενώ η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης και καφέ προκαλεί αυξημένη αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα.
 Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την απορρόφηση του ασβεστίου από τα συμπληρώματα διατροφής είναι να το λαμβάνουμε μαζί με βιταμίνη D ή (ακόμα καλύτερα) με πλήρη σειρά βιταμινών και μετάλλων.
 Η άριστη ημερήσια λήψη ασβεστίου (από τροφές και συμπληρώματα) κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1500mg ενώ ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις συνιστώμενες δόσεις για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων, σύμφωνα με την πρακτική πολλών αμερικανών εναλλακτικών γιατρών.

  
Πρόβλημα                                Συνιστώμενη δόση
Σπασμένα ή ραγισμένα οστά     ασβέστιο   1000-2000mg
Υψηλή πίεση                            ασβέστιο   1000-1500mg
Οστεοπόρωση                         ασβέστιο   1000-2000mg

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα από το ασβέστιο.
Πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης D είναι δυνατόν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεσταιμία). Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθημερινές δόσεις ασβεστίου 1000-1500mg δεν προκαλούν υπερασβεσταιμία.
Θεωρητικά, υψηλές δόσεις ασβεστίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν το σχηματισμό νεφρικών λίθων οξαλικού ασβεστίου, σε άτομα που έχουν προδιάθεση για το σχηματισμό τέτοιων λίθων, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί.
Ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων οξαλικού ασβεστίου - που είναι η συνηθέστερη μορφή λίθων των νεφρών - παρουσιάζεται αυξημένος όταν τα επίπεδα οξαλικού οξέος ή ασβεστίου είναι αυξημένα στα ούρα. Λαμβάνοντας συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουμε τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού νεφρικών λίθων. Από την άλλη, τα συμπληρώματα ασβεστίου δεσμεύουν το οξαλικό οξύ στο στομάχι, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του επιπέδου οξαλικού οξέος στα ούρα και συνεπώς τη μείωση κινδύνου σχηματισμού λίθων!
Ένας πεπειραμένος ιατρός θα εκτιμήσει ποια από τις δύο παραμέτρους- το αυξημένο ασβέστιο ή το αυξημένο οξαλικό οξύ στα ούρα- έχει τη μεγαλύτερη σημασία και θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει ή όχι ασβέστιο.
Σύμφωνα, πάντως, με το New England Journal of Medicine, αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο μειώνει τους κινδύνους σχηματισμού νεφρικών λίθων.

Απαγορεύεται απολύτως, η ολική ή μερική αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο μηχανικό ή ηλεκτρονικό, καθώς και η αποθήκευση σε ηλεκτρονικής ή έγγραφης μορφής αρχείο, κειμένων και πληροφοριών που παρέχονται στις ιστοσελίδες του www.vitamins.gr  (Νόμος 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει)   /  Copyright © 2004 Β. Καλούτσας  /  Copyright ©  2006  www.vitamins.gr 

Κατηγορία
Καθημερινότητα
Κατηγορίες συμπληρωμάτων
Λίστα ενημέρωσης

Αφήστε μας το e-mail σας για να είστε πάντα ενήμεροι.
|active³ 4.9 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης